Visie en werkwijze


Werkend vanuit onze visie “SLAGVAARDIG CREATIEF” streeft ons bureau nadrukkelijk naar een brede opdrachtportefeuille omdat hieruit een veelheid aan kennis en informatie beschikbaar komt die binnen andere categorieën weer kan worden ingezet. Hierbij hebben wij onszelf als voorwaarde gesteld dat wij, soms tegen de stroom in, zoveel mogelijk zaken en kennis in eigen huis willen hebben en houden.

Al voordat de term ‘Total Engineering’ was ingeburgerd was deze bij ons bureau al een basisprincipe. Wij zijn namelijk van mening dat het beste product voor de opdrachtgever wordt bereikt door middel van integraal ontwerpen. Als architect heb je de meeste invloed op een goede kwaliteit bij een optimale integratie met de overige adviseurs , zoals constructeur en installatieadviseur. Dit kan bij uitstek wanneer deze ook onder één totaal opdracht vallen.

De opdrachtgever heeft hierbij één aanspreekpunt voor het ontwerptraject en de architect stuurt als ‘spin in het web’ alle adviseurs aan binnen en geheel onder zijn verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid. Vanuit deze visie werken wij bij voorkeur (al vanaf onze bedrijfsstart).


Vertaling van PVE naar ontwerp
De wens van iedere architect is een mooi en bijzonder gebouw te mogen ontwerpen. Wij koesteren uiteraard dezelfde wens maar wel in combinatie met onze bedrijfsvisie waarbij elk gebouw (van woning tot school of zorgcentrum) een optelsom is van vele verschillende factoren die steeds met elkaar in evenwicht moeten zijn.

Het begint bij een goede definitie van de ontwerpopgave, waarbij zoveel mogelijk informatie moet zijn vastgelegd op gebied van organisatie, werkwijze, budget, uitstraling, onderlinge relaties etc. etc. Waar deze niet in het basis PVE beschikbaar zijn worden deze als eerste door ons aanvullend geïnventariseerd en wordt tevens onderzoek gedaan naar de aard, werkwijze en cultuursfeer van de gebruiker.

Vervolgens komt de ervaring en vooral het inlevingsvermogen van de architect erbij en gaan we in een grondige dialoog met de opdrachtgever/gebruiker aan de slag. Vooral deze dialoog is van groot belang waarbij het aan komt op luisteren en vragen, waarna een vertaling volgt in beelden en plattegronden die hierbij dienen als communicatiemiddel.


Hoe beter de kwaliteit van dialoog tussen ontwerper en gebruiker hoe hoger de kwaliteit van het eindproduct!


De hiervoor genoemde communicatie met beelden heeft door onze 3D-programmatuur een extra dimensie gekregen die een enorme verbetering is bij de visualisatie van een ontwerp en ook alternatieven en ontwerpbeslissingen veel beter inzichtelijk maakt. Al vanaf de eerste ontwerpen kan er virtueel door gebouw en ruimtes worden gewandeld en kan aldus een nagenoeg werkelijke beleving van ruimtes worden weergegeven. Op deze manier werken wij samen met de opdrachtgever naar het eindresultaat.