Waarom BIM ? Een wondermiddel !?


BIM is een werkmethodiek waarbij alle informatie in één model verzameld wordt waardoor dit model uitgroeit tot een virtueel prototype. Het is dus geen wondermiddel maar biedt wel enorme voordelen. We hebben er een aantal op een rij gezet;

 1. Beter inzicht voor alle partijen door visualisatie van het gebouw.

 2. Vermindering van ontwerp- en bouwfouten > dus reductie van faalkosten > dus uiteindelijk lagere bouwkosten.

 3. Hergebruik en delen van gegevens, zaken hoeven niet dubbel te worden getekend.

 4. Door kwalitatief betere werkvoorbereiding een kortere bouwtijd.

 5. Inzichten voor het daadwerkelijk bouwen (door simulatie).

 6. Door het tonen van opties met bijbehorende hoeveelheden, kosten en opbrengsten kan de beste oplossing worden gekozen. Hierdoor kunnen wijzigingen worden voorkomen in latere fasen.

 7. Consistentie in de tekeningen (de plattegronden komen overeen met de doorsneden, gevelaanzichten en details).

 8. Vlotte verkoop, door gebruik van BIM beeldmateriaal bij het maken van verkoop- en verhuurmateriaal. Extra mogelijkheden verkoop ondersteuning en verwerken opties.

 9. Betere beheersing van het proces en de productie: verregaande prefabricage mogelijkheden en ‘just in time’ levering op de bouwplaats.

 10. BIM model is aan te wenden tot een gebouw beheermodel.

 11. Geen verrassingen achteraf.

Een Bouw Informatie Model genereert een betere en consistentere output en er is door de 3e dimensie “extra” informatie uit het model te halen. Dit is echter alleen mogelijk door er aan de “voorzijde” (het ontwerp en uitwerking) meer tijd, informatie en energie in te stoppen. Energie die overigens dubbel en dwars wordt uitbetaald in de bouwvoorbereiding, realisatie en vervolgfasen.